Tanah Mendap

Disediakan Oleh : Pentadbir Bencana
Tarikh Kemaskini : 11/01/2008 [ 00:00:00 ]     Jumlah Capaian: 35453

Tanah mendap adalah pergerakan tanah ke arah bawah atau tergelongsor kerana tidak berupaya untuk menampung beban. Tanah mendap boleh terjadi akibat situasi-situasi yang berikut:-

  1. Tanah jenis lemah / tidak sesuai yang tidak berupaya untuk menanggung beban di atasnya (seperti tanah yang mempunyai kandungan organik yang tinggi).
  2. Air bawah tanah terganggu, di mana air bawah tanah menurun atau tanah menghilang kelembapan secara tiba-tiba (seperti pengekstrakan air bawah tanah, mendalamkan sungai di mana paras air bawah tanah juga menurun dan lain-lain)
  3. Pergerakan air di bawah tanah
  4. Pencairan tanah akibat pergerakan tanah seperti gempa bumi
  5. Tanah secara tiba-tiba menerima kandungan kelembapan yang terlampau banyak dan mengakibatkan fizikal tanah menjadi lembik dan tidak kukuh.

Bagi senario yang biasanya berlaku di Malaysia adalah berpunca daripada faktor yang ke-lima iaitu tanah menerima kandungan air yang terlampau banyak terutamanya pada musim hujan di mana struktur tanah di bawah turapan jalan menjadi lembik dan tidak berupaya untuk menampung beban sehingga mendap.

PengumumanFasa peralihan monsun dijangka bermula pada 24 September 2019 dan berterusan sehingga awal November 2019. Permulaan fasa ini menandakan berakhirnya Monsun Barat yang telah bermula pada 6 Mei 2019. Dalam tempoh ini, kawasan serantau negara akan menerima tiupan angin dari pelbagai hala dengan kelajuan yang lemah dan berpotensi untuk pembentukan awan ribut petir.

 Bual Bicara Bencana

Sila log masuk terlebih dahulu. Ruangan ini bagi pengguna berdaftar sahaja.

Status Bilik Gerakan Banjir

Statistik Pengunjung

1,097,405

Pengunjung Terkini

Pengunjung Online : 5
Hari Ini : 275
Tahun ini : 308144
Kemaskini terakhir : 10/11/2019
© 2011 JKR. Hakcipta Terpelihara.
Dibangun dan disenggarakan oleh oleh Cawangan Senggara Fasiliti Jalan (CSFJ).

PENAFIAN : Kerajaan Malaysia dan Jabatan Kerja Raya Malaysia (JKR) adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini serta tidak boleh ditafsirkan sebagai ejen kepada, ataupun syarikat yang disyorkan oleh Cawangan Senggara Fasiliti Jalan (CSFJ-JKR).